Transportbur

Transportbur

Det finns många olika märken och typer av transportburar, här delas de upp i hårda eller mjuka burar. Om buren brukar transporteras i bil är det viktigt att ha ett fäste så att det går att spänna fast med säkerhetsbälte.


Hårda transportburar

Hårda burar är gjorda i formpressad plast och är antingen helt stängda med undantag för luckan eller har även titthål på sidorna. Vissa katter vill kunna gömma sig medan andra vill ha uppsikt över omgivningen. Troligen beror det på hur kattens uppväxt sett ut och hur van katten är vid att transporteras. Enligt vår erfarenhet är det vanligaste ändå att katter föredrar att kunna gömma sig så mycket som möjligt i buren.


En fördel med hårda burar är att de är enkla att bära, katten har ändå ett stadigt "golv" och snubblar inte omkring. De är också säkrare vid eventuell krock eller om något hårt skulle ramla ner på buren. Om katten är nervös och råkar kissa eller bajsa i buren är det också mycket lättare att torka av en hård bur.


Mjuka transportburar

Mjuka burar är mer som väskor i tyg. Dessa burar är bättre om de ska sitta i knät, exempelvis vid flygresor, och om man har en katt som har ett stort behov av att känna närhet till sin ägar (eftersom den har tunnare väggar och formar sig efter katten / underlaget).


En fördel med mjuka burar är att de tar mindre plats eftersom de är formbara, både när katten är i och när den inte används. Om katten är social och gärna vill vara med kan dessa med fördel användas. En stor nackdel är dock att de är helt livsfarliga vid eventuell krock.


Inred transportburen

Det är bra att ha någonting i buren som suger upp vätska om en olycka skulle ske. Exempelvis en tidning med en filt ovanpå. Lägg gärna in en filt eller ett tyg som luktar som katten för att göra det så hemtrevligt som möjligt. Om det finns något speciellt godis som din katt gillar är det bra att lägga in lite bitar i buren också.


Vatten & mat

Om ni reser långt behöver katten få i sig vatten och mat. Ha en skål som du kan fylla med vatten när ni rastar eller väntar på nästa avgång. Blötfoder är den bästa maten att ge, den äts ofta upp fort och de får i sig extra vätska. Katter klarar sig utan problem en dag utan mat men vatten är mycket viktigare. Om katten är så stressad att den vägrar dricka, testa att muta med blötmat (kanske till och med utblandat med extra vatten), kattmjölk (finns att köpa i vanliga matbutiker vid djurartiklarna) eller i värsta fall en liten skvätt grädde. Tänk på att katter är laktosintoleranta och mejeriprodukter kan orsaka diarré och magont så var försiktig med grädden!


Hur får man in en katt i en transportbur om den inte vill?

Även sociala katter kan vara svåra att få in i en bur eftersom de blir instängda. Om de dessutom är ovana och kanske bara sitter i buren när de ska till veterinären kan det innebära ännu mer skräck. Med skygga katter är det förstås ännu svårare så här kommer några tips.


Förberedelser

Det allra viktigaste är att du är lugn. Katter känner direkt när något är fel.

Se till att ni befinner er i ett stängt rum med så få gömställen som möjligt. I bästa fall väljer katten att gömma sig i transportburen och då är saken mjau!

Ta hjälp av någon som katten känner. En av er får styra katten och en håller koll på buren.

Ha en tillräckligt stor bur. Katten ska utan problem kunna vända sig om i buren. Det underlättar både när ni ska få in katten och för att katten inte ska känna sig alltför instängd.

Se till att du har 100 % koll på hur buren ska stängas. Om du får in katten men inte kan stänga luckan innan katten smitit ut igen kommer du antagligen inte få in katten igen samma dag. Om du inte har koll på hur luckan stängs finns det även risk för att katten kläms.

Genom att alltid ha buren framme i hemmet avdramatiseras den och blir inte lika otäck. Lägg in en mysig filt och förhoppningsvis kommer katten att använda buren som ett sovställe.

Vänj katten vid att det finns godis i buren ibland. När det är dags att åka lägger du in godis, väntar på att katten går in och stänger sedan luckan.


Olika metoder

Om katten går att lyfta kan du med fördel ställa lådan på högkant med den öppna luckan uppåt. Lyft katten under frambenen (i "armhålorna") och släpp försiktigt ner katten i lådan med bakbenen först. Stäng luckan fort och vänd sedan rätt buren. Det är svårare för en katt att spjärna emot om du gör såhär och det är mindre "våldsamt" än att försöka trycka in en katt när buren ligger ner.

 

Metoder för panikslagen katt

Brickmetoden: Använd en bricka att mata in katten i buren med. Placera helst katten i ett hörn, stäng av en reträttväg med brickan och den andra med öppningen av transportburen. Det bästa är att ni är två stycken, risken finns att katten hoppar över brickan och lådan om ni inte håller koll.

Droppmetoden: Detta är samma metod som den översta, att stoppa ned katten i buren när den står på högkant. Skillnaden här är att det inte går att lyfta katten. Sätt på dig skyddande kläder: handskar, en grövre tröja eller jacka som täcker armar och hals, gärna glasögon för att skydda ögonen och håll undan ansiktet. Antingen fångar du katten och snabbt virar in den i en filt eller så fångar du katten med en filt direkt. Täck kattens ansikte med filten för att lugna den. Det bästa är även här att ni är två personer, den ena håller i lådan så den inte råkar ramla och den andra släpper ner katten. Den första stänger fort luckan.

Kojmetoden: Befinn er i ett stängt rum med enbart buren och en koja som gömställe. Troligen kommer katten springa in i kojan, då kan en av er hålla buren mot kojans öppning medan den andra "häller" ner katten i buren från kojan. Det kommer att bli svårt att stänga luckan med denna metod för katten kommer ha mycket utrymme och tid att ta sats, så se till att hålla för hålet, exempelvis med en bricka, tills luckan är stängd.


I de allra värsta fallen finns det ibland veterinärer som gör hembesök, kolla med veterinärkliniker nära dig.