Lek & kel

Lek

Katter är lekfulla och aktiva djur och därför stannar vi en längre stund hos katterna för att aktivera dem. Dels för att det är roligt och gör katterna nöjda och delsför att det är viktigt att motionera och stimulera dem. Katter sover eller vilar en stor del av dygnet. Därför är det viktigt att aktivera katten en stund varje dag, särskilt om det är en innekatt. De flesta katter gillar aktivitet. Det gäller att hitta just din katts favoritlek! Kattungar gillar i stort sett allt, vuxna katter kan vara lite mer kräsna och äldre katter kan vara direkt svåra att få igång - men inte omöjliga!


Leksaker

Vi rekommenderar att ni har anpassade kattleksaker hemma. Både för interaktion och för katten att aktivera sig själv. Alternera leksakerna. Testa er fram för att hitta er katts favorit.


Laserpunkten är populär hos de allra flesta katter. Det är ett enkelt sätt att få igång katter. Märker du att katten blir väldigt stirrig och besatt bör du inte fortsätta. Katter med epilepsi rekommenderas inte leka med laserpunkten.


Leksaksmöss i mindre storlek, gärna som prasslar eller låter lite, är också ofta roligt. Katter är rovdjur och de gillar att slänga upp bytet i luften, skaka om det, dribbla det mellan framtassarna och såklart gärna höra bytet. Det blir ofta otympligt för katten om mössen är för stora men de ska inte heller vara så små att katten kan råka sätta leksaken i halsen.


Kattmynta fungerar på de flesta katter. Många blir alldeles tokiga - de rullar runt, spinner högt, kråmar och gnider sig. Vissa katter reagerar inte överhuvudtaget. Andra katter kan rent av må dåligt av kattmynta, de kissar på sig eller blir för uppjagade eller till och med aggressiva. Som sagt reagerar de flesta katter dock positivt på doften.


Bollar i olika storlekar och material är en vanlig leksak. Vissa bollar är ludna, andra är hala. Vissa skramlar, andra är tysta. Vissa har en svans, vissa är helt runda. Pingisbollar kan vara väldigt kul att testa om din katt gillar att jaga bollar!


Mjukisdjur fungerar både som jaktoffer och som sovkompis. De är med fördel större än andra leksaker. Det är bra att vara uppmärksam på att katten inte råkar äta av stoppningen, det kan vara farligt.


Leksaker med snören får igång de flesta katter. Det rör sig fort och är roligt att fånga. Vi rekommenderar att ni alltid plockar undan snören och liknande när ni lämnar katten ensam. Katten kan fastna med snören runt halsen och strypas eller äta snöret som kan fastna runt inälvorna. Små detaljer som kan ramla av från leksaker är förstås också en kvävningsrisk.


Hemmagjorda leksaker är ärligt talat ofta mer populära än köpta leksaker. Testa att rulla ihop aluminiumfolie till en prasslande boll, använd ett skosnöre eller klipp hål i en vanlig kartong.


Leksaker som låter väcker ofta katters jaktinstinkt och är därför superbra men är katten skygg eller orolig kan det ha helt motsatt effekt. Testa då varianter som inte låter!


Klätterträd och klöstillbehör bör varenda katt ha. Katter vill kunna klättra och hoppa, de behöver kunna vässa sina klor och stretcha kroppen. Ett klösträd bör vara minst en meter högt för att katten ska kunna sträcka ut sig ordentligt men det är bara positivt om det är högre och om det finns möjlighet att klättra upp. Oavsett om klorna klipps måste katten ömsa ytterhöljet och vässa dem så finns det inte ett klösträd eller liknande kommer katten börja använda soffor och andra möbler.

Kel

Sällskap och uppmärksamhet är viktigt för katter och gör dem harmoniska. Det är en myt att katter inte behöver ha lika mycket sällskap och närhet som till exempel hundar. Skillnaden är bara att du inte kan lämna en hund ensam länge, för den måste gå ut. Katten har ju sin låda och behöver inte rastas och kan därför vara ensam längre än en hund utan att må dåligt av det. En katt behöver lika mycket sällskap och kel för att må riktigt bra.


Gosa med din katt. Speciellt äldre katter vill hellre mysa än leka. Kel ger närhet och trygghet. Testa att försiktigt massera katten för att få en mer aktiv mysstund.


Prata med din katt. Vissa katter är mer pratglada än andra, speciellt de orientaliska raserna. Många upplever att det faktiskt går att föra en konversation med sin katt och om inte annat vill alla känna att någon lyssnar på dem, även katter!


Var nära din katt. Vissa katter vill gärna ligga i knät medan du surfar på nätet, andra vill ligga bredvid dig i soffan när du ser på film. Katten väljer att vara nära för att känna gemenskap. De flesta katter gillar att ha sin egna plats med en egen pläd.


Borsta din katt. Pälsvård är ett bra sätt att umgås med din katt. De flesta tycker att det är mysigt att bli borstade. Katter utan underull, exempelvis rasen Balines, bör hellre kammas än borstas för att inte slita på pälsen. Långhåriga katter måste få regelbunden pälsvård. De riskerar att få tovor som kan dra ihop skinnet och göra mycket ont.


Sov med din katt. Vissa människor kan inte sova med sin katt på grund av allergi, att de är lättväckta eller för att katten är högljudd. Om så inte är fallet kan det vara supermysigt att sova med sin katt. Om du inte vill ha katten i sängen kan du ordna en sovgrotta nära sängen, då får ni båda mer plats. Ett annat alternativ är att lägga en pläd eller liknande i sängen som blir kattens plats. Pläden bör ha en annan färg och ett annat material än sängkläderna. Om du upplever att din nattsömn blir störd av katten får du låta den sova i ett annat rum.


När du är borta

City Kattvakten lämnar aldrig en katt ensam mer än 24 timmar. Det spelar ingen roll om de har mycket mat och vatten, det är ändå dålig djurhållning. Tänk på att vatten avdunstar och kattlådan blir överfull. Alla katter måste ha tillsyn minst en gång per dag under perioden du är borta.


Låt radion stå på medan du är borta. Även om katten inte är intresserad brukar ägaren uppskatta det.


Låt en lampa vara tänd eller använd en timer så att det blir lite ljust under dygnets mörka timmar. Katter blir, precis som människor, slöare och sover mer om det är mörkt.


Låt gärna ett säkrat fönster eller säkrad balkongdörr stå på glänt för släppa in frisk luft. Springan får inte var mer än ca 2 cm. Det är mycket viktigt att se till att katten inte kan ta sig ut. De är otroligt smidiga och kan ta sig igenom de minsta gliporna så se till att det är ordentligt säkrat. Se också till att ingen kan bryta sig in. Om katten har tillgång till balkong som är 5 meter från marken eller högre måste balkongen enligt lag vara helt innätad eller inglasad. Vi rekommenderar att näta in hela balkongen även om balkongen är lägre än 5 meter.

unsplash