Tamkattens bakgrund
Kattens stora popularitet som sällskapsdjur i Europa och stora delar av Nordamerika beror på dess vackra uppenbarelse, tillgivenhet och egensinniga väsen. Dessa egenskaper tilltalar många människor, samtidigt som katten är ett mycket socialt djur som är nyfiken och gillar bli omhuldad av människor. Dessutom är katten oftast ett väldigt lättskött djur som anpassar sig bra oavsett om den lever inomhus eller har möjlighet att ströva ute. Människan har också förtrollats av katten i tusentals år inom bland annat religion, litteratur, konstarter och trolldom, och det lär vi nog göra länge till.
Tamkattens ursprung och utveckling
Resan från kattsläktets vilda ursprung till dagens mysiga sällskapsdjur som ligger och spinner rofyllt i våra knän, har varit lång med mänskliga mått mätt. Men om man talar om den resan i evolutionens tidevarv har den gått lika snabbt som en blinkning.
De första kattliknande köttätarna utvecklades för ca 35 miljoner år sedan. Dessa djur var inte mycket större än våra huskatter och man tror att de kan ha levt i träd. För ca 20 miljoner år sedan ersattes den av en annan art som fanns i hela Europa, Nordamerika och Asien. Genom att studera fossiler har man sett att den arten var ungefär lika stor som puman.
Även om vår tamkatt ser ut som många andra medlemmar inom kattfamiljen så trodde man länge att tamkatten var en hybrid som härstammar från den afrikanska vildkatten och djungelkatten. Men det har nu, genom genetiska analyser (DNA) från 2007, visat sig vara fel. Den domesticerande katten härstammar bara från den afrikanska vildkatten och det finns inga inslag av andra arter. Vad beträffar huskattens övriga släktingar så har de uppgifter man hittills studerat rätt lågt bevisvärde. Med ytterligare forskning kan man eventuellt komma fram till vilka andra arter som står tamkatten närmast.
Vår tids katt
Den moderna kattens historia börjar för ca 11 miljoner år sedan. Då skedde en delning i olika underfamiljer som varade fram till för ca 6 miljoner år sedan, det kallas den första vågen. För ca 3 miljoner år sedan följde det man kallar den andra vågen.
Första vågen
Här hittar vi kattsläktet panhthera, stora kattdjur, som utvecklades från en gemensam förfader i Asien och levde för 10,8 miljoner år sedan. Sedan kom pardofelis som även de levde i Asien för 9,4 miljoner år sedan. Nästa släkte som utvecklades var caracal som migrerade till Afrika för 8,5 miljoner år sedan.
Den låga havsnivån vid denna tidpunkt gjorde att djur kunde ta sig från Asiens östra hörn till Nordamerika via en landbro. När kattdjuren tog sig över till Nordamerika mellan 8 och 6,7 miljoner år sedan uppkom nya släkten som ozeloter, lodjur och pumor. Vid slutet av den första vågens släktdelning för 6,2 miljoner år sedan tillkom leoparden och tamkattssläktet, Felis silvestris catus. Ingen av dessa familjer liknade den moderna katten som vi har idag men det är därifrån de började sin genetiska utveckling.
Andra vågen
Under de senaste 5 miljoner åren har en andra våg av nya släkten uppstått. Pantherasläktet i Asien spred sig till Afrika och över landtungan till Nordamerika, och därifrån till Sydamerika. Släktena puma och lodjur återvände från Nordamerika till Asien och Europa. Pumorna spred sig även till Sydamerika och Afrika. Den sista delen i vågen leder till den tamkatt vi nu har som spred sig västerut och in i Afrika.
Kattfamiljens arter
Om man tittar på kattfamiljen som helhet så omfattar den både stora kattdjur såsom lejon, leoparder och tigrar samt små kattdjur som lodjur, puma och vildkatten. Kattfamiljen har samma ursprung som andra rovdjur bland däggdjuren och familjen är uppdelad i två arter; Gamla världen och Nya världen. Alla djur har ett vetenskapligt namn på latin vars första del betecknar släktet och indikerar en grupp inom en familj som är närbesläktad. Den andra delen av namnet betecknar det bestämda djuret. De flesta stora kattdjur som till exempel lejon, tiger, jaguar och leopard tillhör släktet Panthera. De små kattdjuren som till exempel afrikansk vildkatt, europeisk vildkatt, sandkatt, svartfotskatt, kinesisk ökenkatt, djungelkatt och tamkatt tillhör släktet Felis.
Skillnader mellan arterna
Den ursprungliga skillnaden mellan dessa två släkten baseras inte bara på storlek utan också på lätet. Stora kattdjur (Panthera) ryter medan små kattdjur (Felis) spinner. Små katter har ett oböjligt tungben som förbinder tungan med gommen. Hos stora katter är detta ben böjligt vilket gör det omöjligt för stora katter att spinna. En annan stor skillnad mellan de två är att stora katter ligger när de äter medan små katter står. Sedan finns det ett par avvikelser, till exempel geparden, som tillhör släktet Acinonyx, och trädleoparden, som tillhör släktet Neofelis. Tyvärr har denna noggranna ordning utmanats på senare år, eftersom genetiska undersökningar visar att katter på olika kontinenter i själva verket är nära besläktade. Så katter som kan se ut och bete sig mycket olika fast de faktiskt delar samma DNA och därför tillhör samma släkte.
Likheter mellan arterna
Det finns också många likheter mellan stora och små kattdjur. Båda föder ungar i kullar som är blinda och hjälplösa och tas om hand av mamman tills de är gamla nog att klara sig själva. När man ser till exempel lejon i deras naturliga miljö tycker vi ofta att de beter sig som våra tamkatter gör. Lejonungar leker och kivas som kattungarna hemma. Lejonmamman flyttar runt sina ungar i nackskinnet som en kattmamma gör. De stora kattdjuren älskar att ligga och gassa i solen precis som våra egna katter gärna gör. De två arterna är också fördelade över en stor yta av jorden men tyvärr minskar de stora kattdjuren till antal oroväckande fort på grund av tjuvjakt och att deras naturliga levnadsmiljö försvinner snabbt och intas av människan.
Från vildkatt till tamkatt
Den afrikanska vildkatten tillhör ett av de små kattdjuren inom kattfamiljen, och det var den första kattrasen som tämjdes till huskatter i det gamla Egypten. Därmed är den stamfader till alla tamkatter och orsaken till att alla katter är tabbymönstrade i sitt genetiska ursprung. Den afrikanska vildkatten har en päls med band i ljusare och mörkare färger, precis som vi idag ser hos en randig tabbykatt, och detta på grund av det fantastiska kamouflage mönstret gav i vildmarken. Den färgrikedom som finns inom tabbymönstringen kan mutera gener genom att maskera tabbyn så att kattens päls framträder i andra mönster och färger som vi ser idag. Och detta trots att alla katter fortfarande bär på tabbygenen.
Tamkatten och människan
Till skillnad från många andra sällskapsdjur, till exempel hunden, valde katten själv att börja leva i omedelbar närhet till mänsklig bebyggelse eftersom den snabbt insåg att där fanns det god och lättillgänglig mat. I den bemärkelsen lät sig katten ”tämjas” av människan, men det människor kanske inte tillfullo förstod var att det hela tiden var på kattens egna villkor. En katt kan vara mycket insmickrande och foglig när det vankas mat för att sedan strunta totalt i att följa människan i andra stunder om det inte passar katten. Det är kanske ett av kattens charmigaste drag, som tilltalar oss människor, eftersom vi själva är en frihetssökande art och inte gillar att bli ”hunsade” utan att få göra som vi själva vill. Därför är vi många som avundas kattens liv en hel del, att den verkligen kan leva mer på sina egna villkor medan vi ofta behöver rätta oss efter vad andra bestämmer i vår vardag.
Tamkattens spridning i världen
Katten blev först mycket omtyckt av människan när jordbrukssamhället började växa fram och spannmålslagring drog till sig bland annat råttor. Dessa utgjorde en lämplig föda till katterna, vilket också tilltalade jordbrukarna som gärna såg en minskning av gnagarna. Det finns väggmålningar från Egypten som redan 4000 år fvt. visar katter som deltar i att bekämpa skadedjur. Omkring 1700 år fvt. hade katten avancerat till att bli sällskapsdjur i Egypten snarare än bara skadedjursbekämpare. Tamkatter togs också gärna ombord på fartyg av forntida köpmän och nybyggare för att de höll undan från skadedjur på skeppen. På så sätt spreds tamkatten till Indien omkring 400 år fvt. och till södra Ryssland och Nordeuropa omkring år 100. Till Amerika kom inte katter i något större antal förrän på 1700-talet då de importerades för att hålla efter gnagare. Dessa ursprungliga immigranter förökade sig snabbt och spred sig över hela den amerikanska kontinenten. På kontinenter som Australien och Sydamerika tillhörde inte katten det naturliga djurlivet. Dessa delar hade separerats från andra delar av landmassan innan katten hade utvecklats på jorden. Katten kunde först ta sig över till Sydamerika när den sydliga kontinenten länkades ihop med den nordliga, men till Australien fanns ingen landbrygga att ta sig över på. Även många mindre öar hade inte heller något djur som motsvarade katten i sin fauna. Detta ledde senare till katastrofer inom det lokala djurlivet när katten togs in som sällskapsdjur på dessa platser. För katten hade ingen naturlig fiende och tog med sig en microflora som lokala djur inte hade skydd mot.
Katten i religioner och inom olika konstarter
Även om katten ursprungligen mest uppskattades för sin fantastiska förmåga att jaga hade den upphöjts till gudastatus i Egypten omkring 1400 år fvt. Katten associerades med Bast, kärleken och fertilitetens gudinna. Den som dödade en katt kunde bli dömd till döden. Export av den heliga katten var förbjuden och om familjens katt gick bort antog man en tid av sorg inom familjen. Det finns många religioner som har hedrat katten; bland annat islam för profeten Muhammed var mycket förtjust i katter och inom flera indiska trosläror som förkunnar vördnad för allt levande. Inom kristendomen har katten inte varit lika hyllad utan istället ofta förknippats med trolldom och djävulen.
Katter och vidskepelse
När det handlar om vidskepelse finns katten väl representerad, den anses både bära tur och otur med sig. Det som ses som otur i ett land kan i ett annat ses som tur, till exempel i Storbritannien anses man det vara tursamt om en katt korsar gatan. I Sverige och Nordamerika ser man detta istället som otur. Omgiven av alla dessa trossatser och myter är det inte förvånade att finna att katten även ofta förekommer i olika konstarter. I Indien, Kina och Thailand högaktades katter och inkluderades ofta i religiösa målningar. De var också symboler för hög status i bilder som berättade en historia. I väst symboliserade katten oftare ondska eller förräderi fram till 1700-talet, vartefter de senare började uppträda i rollen som älskat sällskapsdjur istället.
Katter i litteraturen
I litteraturen har katten förekommit i många olika skepnader, man har hittat fabler som skrevs redan omkring 500 år fvt. som handlar om katter. En mycket berömd litterär katt är ”Mästerkatten i stövlarna” och efter det kom flera berömda barnböcker som handlar om katter. I Sverige fick vi vår egen ”Pelle Svanslös” av Gösta Knutson. Även inom den tecknade filmens värld blev katten vanlig – vem minns inte ”Aristocats”? Och en riktig långkörare inom musikens värld är musikalen ”Cats”, den kanske mest välkända katthistorien i västvärlden.
Katten som sällskapsdjur och i utställningar
När gemene man började få mer fritid förvandlades katten från råttjägare till älskat och ganska bortskämt sällskapsdjur. Även om många bara hade olika katter i allmänhet som sina älsklingar så skulle de inte dröja länge innan särskilda attribut på katter kom att värderas högre än andra. Detta förde med sig att katter började visas upp på utställningar som senare ledde till en utveckling av stambokförda raser. Den första dokumenterade kattutställningen ägde rum 1871 i Crystal Palace i London. I Amerika blev kattutställningar snabbt populära och Maine Coon etablerades som en populär ras . Detta gjorde att intresset växte för att föda upp raser med längre hår och attraktiva färger men också för mer exotisk rasuppfödning. Siameskatter importerades till Storbritannien i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet bildades siamesklubbar på båda sidor av Atlanten.
1910 grundades the Governing Council of the Cat Fancy i Storbritannien för att etablera rasstandarder och bevaka omsorgen av stamboksförda katter. I början hade man bara att göra med några hundra katter – idag registrerar förbundet över 30 000 raskatter varje år. Liknade organisationer finns nu över hela världen. Även om det finns tusentals raskatter är det i en minoritet till den vanliga huskatten, den som vi i Sverige kallar bondkatt. Därför kan så gott som alla äga en katt, det är inte – som förr – bara förunnat människor som har råd att köpa raskatter. Detta är tyvärr inte bara av godo för katten, för det gör att många inte tänker efter noga innan de skaffar katt och vad det verkligen innebär för ansvar att äga en katt. Därav har vi fått långt fler övergivna och vanvårdade katter än hundar eftersom hundar ofta kostar mer och man som ägare registreras hos myndigheter när man äger en hund.
Att leva med katt är inte bara en källa till underhållning, njutning och glädje utan man får också en vän för livet. Det har också bevisats att människor som har katt besöker läkare mer sällan än andra och att ditt blodtryck sänks av att smeka en katt. Människor med katt har mer sällan depressioner och stressjukdomar. Katten har nu också börjat få högre status i samhället och närmar sig hundens. Katten har blivit en familjemedlem som man älskar och vårdar med största kärlek.
(Alla faktauppgifter är hämtade från böckerna ” KATTER – bilder, historia, fakta ” av Emily Williams och ”Allt du behöver veta om katter” av Candida Frith-Macdonald, Parragon Books Ltd och Läsförlaget)
City Kattvakten finns tillänglig i Stockholm året runt! Perioder då många är bortresta (sommar, skollov, högtider) rekommenderar vi att boka i god tid. Vi har ett begränsat antal bokningar per kattvakt så alla katter får sin stund.
KONTAKTA OSS
0708 20 44 49
pia.kinde@citykattvakten.se
OBS! Skriv alltid fullständigt namn, telefonnummer, adress och period ni önskar hjälp.
Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsskyddat