Vatten
Tillgång och vattenkällor
Alla katter måste ha tillgång till friskt vatten, det gäller även om katten enbart äter rå föda, blötmat, eller om det är en utekatt. Vattenskålar bör diskas varje dag och vattnet får gärna bytas mer än en gång per dag, särskilt om det är flera katter som använder samma skål. Det bildas lätt bakterier i vatten som blir stående, speciellt om det är varmt, och det kan både vara hälsovådligt och smaka illa. Det bör även finnas minst två vattenkällor på olika ställen, fler om det är fler katter. Katter har inte samma törstreflex som vi människor har och om katten enbart eller mest äter torrfoder är det extra viktigt att se till att katten får i sig vätska. Ytterligare en anledning till att ha flera vattenkällor om det bor flera katter i hemmet är att de såklart kan vilja dricka samtidigt och det kan leda till revirbråk. I värsta fall kan det innebära att den ena katten inte kommer att våga dricka.
Katter dricker ogärna i anslutning till sin mat. Det är en instinkt från tiden som vilda djur när de själva dödade bytet. Vattnet bredvid det döda bytet blev lätt förorenat och därför valde katten att dricka på annat ställe.
Mjölk är inte bra!
Komjölk (eller dimjölk från en annan art än katt) är inte naturligt för katter att dricka. Därför är alla katter mer eller mindre laktosintoleranta. Mjölk, grädde och liknande går att räkna som godis men absolut inte som ett alternativ till vatten. Precis som hos människor kan mejeriprodukter ge katter diarré och magont. Mjölk är en vanlig anledning till att många katter idag är överviktiga. Om du ändå vill ge katten mjölk som godis finns det speciell "kattmjölk" som säljs i matbutiker bland djurartiklar.
Skål, glas eller fontän?
Vattenfontäner är mycket populära eftersom vattnet cirkulerar och syresätts på ett sätt som stillastående vatten inte gör. Ibland kan det ta ett tag för katter att vänja sig vid en fontän. Det viktigaste är att välja en tystgående modell. Vattenfontäner måste, precis som skålar, göras rent. Det brukar räcka med att diska en fontän ca en gång i veckan, beroende på hur många katter som använder den.
De flesta katter gillar inte när morrhåren nuddar kanten på skålen eller glaset de dricker ur. De flesta gillar inte heller att dricka ur plast eftersom det kan ge en bismak. Skålar, glas eller muggar i glas eller porslin är oftast allra bäst, även plåt fungerar fint. Vissa katter kan ha svårt att se vattnet om skålen är vit på insidan och därför välja att inte dricka där.
Renlighet
Katter är mycket renliga djur och vill ha rent omkring sig. Det är därför viktigt att diska vattenskålar dagligen och hålla rent där katten ska dricka. Det är också att föredra att byta vatten mer än en gång om dagen för smak och hälsa.
Mat
Katter är typiska köttätare, de har vassa huggtänder, starka käkar och ett kort tarmsystem som lämpar sig för att smälta rått kött. Katters saliv saknar enzymen amylas. Amylas bryter ner kolhydrater, t.ex. spannmål eller grönsaker. När man vet detta blir det självklart att en katt inte bör leva på ett torrfoder som till större del innehåller helt onaturliga ingredienser.
Typer av kattmat
Olika kattmatsmärken och varianter finns det minst sagt gott om, allt från jättebilligt till superdyrt. Vissa katter har allergier, andra har känsliga magar och ytterligare en grupp har knappt några tänder kvar. Det finns mycket att tänka på när man ska välja kattmat. I regel går det att dela upp kattmat i fyra kategorier: BARF (rå föda), färskfoder, blötmat, och torrfoder. City Kattvakten rekommenderar att alla katters kost bör bestå av åtminstone en del BARF, färskfoder eller blötmat.
BARF - Biologiskt Anpassad Rå Föda
Detta är det närmaste som går att komma ett perfekt heltäckande foder som är så naturligt för katten som möjligt. Det finns recept att utgå ifrån men det finns också färdiga produkter att köpa, som exempelvis MUSH. Om man väljer att göra maten från grunden är det viktigt att se upp för små benbitar som katter kan sätta i halsen. Fördelar med denna kost är bland annat bättre munhygien, mer energi och glansigare päls. Det är även mycket billigare än all annan kost om man följer recept från grunden istället för att köpa färdigt. Nackdelen är att maten har kortare hållbarhet eftersom den saknar konserveringsmedel.
Färskfoder
Färskfoder är den näst bästa kosten för katter. Färskfoder liknar ofta BARF men skillnaden är att de berikas med vitaminer och ibland innehåller spannmål. Färskfoder är ofta nermalt och innehåller inga hela ben eller organ. Ett exempel på färskfoder är Purenatural. Fördelen med färskfoder är att det är mer naturligt och inte innehåller lika mycket tillsatser som blötmat och torrfoder gör.
Blötmat
Blötmat är också ett mycket hälsosamt foder till katter, främst för att det innehåller mycket mer vätska än torrfoder. Katter har inte samma slags törstreflex som människor har och i naturen får de främst i sig vätska genom maten. Det bästa är att leta efter märken som innehåller så mycket kött och så lite spannmål som möjligt, exempelvis Mjau som finns att köpa i vanliga matbutiker. Fördelen med blötmat är att det är enklare än BARF samtidigt som det håller sig mycket längre. Nackdelen är förstås att det inte är naturligt med tillagat kött och att det kan vara svårt att hitta ett bra helfoder utan spannmål.
Torrfoder
Det absolut enklaste men tyvärr sämsta alternativet för katter är torrfoder. Det innehåller ofta stor mängd kolhydrater som katter har svårt att bryta ner samt för lite animaliskt protein och vätska. Precis som människor kan överleva på smörgåsar kan katter överleva på torrfoder - men varken smörgåsar eller torrfoder är idealistiskt att leva på i längden. Det finns studier som antyder att katter som enbart äter torrfoder löper högre risk att få diabetes. En vanlig myt är att katter måste äta torrfoder för sina tänders skull. Det är mycket bättre att låta katten äta rått helkött (inte malet kött) som förebygger både tandsten och främjar bättre munhygien. Den enda fördelen med torrfoder är att det är enkelt för ägaren medan nackdelarna bland annat är ökad risk för övervikt och diabetes, ökad risk för vätskebrist, ökad risk för tandsten, och mindre energi. Vid vissa sjukdomar kan det dock vara nödvändigt att ge torrfoder från veterinären.
Specialfoder för olika levnadssätt och raser
Veterinärer och stora företag som tjänar pengar på sin mat kommer rekommendera er att köpa veterinärsfoder. Ibland är det rimligt (exempelvis om det är en ras som har en vanligt förekommande sjukdom som går att förebygga med mat), men oftast handlar det bara om att tjäna pengar.
Foder vid sjukdom
Ibland måste man dock ge sin katt veterinärsfoder, exempelvis om katten lider av njurproblem eller liknande sjukdomar där du inte kan garantera att de får i sig precis vad de behöver på annat håll. Det kan samtidigt vara värt att ha koll på att bland annat för lite protein och kalium är troliga riskfaktorer för njursvikt.
Lightfoder (diet-, indoors-, sterilizedfoder och liknande)
Detta foder rekommenderas till överviktiga och eller inaktiva katter på grund av dess låga kaloriinnehåll. Det innehåller dock ofta låga nivåer av kött och höga nivåer av råvaror som ökar risken för övervikt, som spannmål. Det är ofta mer effektivt att föra in en större del blötmat, färskfoder eller BARF per dag än att köpa dietfoder.
Kattungefoder
Detta foder har ett högre näringvärde än vuxenfoder eftersom kattungar växer. Det är viktigt att de får i sig rätt mängd näring och energi, och därför anser vi att det är befogat att ge speciellt foder framtaget för kattungar.
Vanliga problem och lösningar
Hetsätning kan bero på många anledningar. Är det många katter som slåss om maten och hetsätaren inte kan äta i lugn och ro? Har katten problem med tänderna och inte kan tugga på grund av smärta? Är katten understimulerad? Det första man alltid bör göra om kattens beteende ändras plötsligt är förstås att genomgå en veterinärundersökning men andra lösningar att testa är bland annat aktiveringsmatskålar. Det finns många varianter men alla går ut på att katten måste tänka och kämpa för att få fram maten. Det gör både att katten stimuleras och att katten äter långsammare. En annan variant är att använda en foderautomat med timer. På det sättet kan katten bara komma åt en viss mängd mat åt gången. Dessa tips är självklart lättast med torrfoder men fungerar även med blöt- eller rå mat. Om du använder en foderautomat bör du antingen ha en variant med kylklampar i botten eller ha maten fryst och låta den tina under dagen. Aktiveringsskålar med blötare mat fungerar egentligen på samma sätt, men kladdigare. Det går också att lägga ner maten i ett glas och låta katten "fiska" upp det med tassarna.
Katter som vägrar en viss typ av mat går nästan alltid att övertala. Det kräver dock tålamod och kreativitet. Om man exempelvis vill lära katten att äta blötmat bör man börja med mycket små portioner för att vänja magen. Om katten vägrar äta blötmaten, testa en annan smak, ett annat märke eller en annan förpackning. Vissa katter vägrar burkmat men älskar påsmat, andra äter inte mousse men älskar bitar i sås. Testa dig fram för att hitta din katts favorit. Viktigt att tänka på vid alla foderbyten är att långsamt vänja katten då deras magar är mycket känsliga.
Katter med mycket hårbollsspyor rekommenderas äta kattgräs eller ampellilja regelbundet. Det underlättar matsmältningen och gör det lättare att få ut hårbollarna. Det går att köpa färdigväxt, som en burk att tillsätta vatten i och låta det gro, samt att odla själv. Det brukar finnas i de flesta mataffärer vid djurartiklarna och i alla djuraffärer.
Kattgodis
Godis är godis för alla djur och katter mår inte bra av att få för mycket. Det finns bättre och sämre typer av godis. Ju mer onaturligt godiset är jämfört med en katts biologiskt anpassade föda desto onyttigare är det. Bra godistyper är exempelvis råa kycklingvingar (ca 1-2 styck per vecka) eller godis med så högt köttinnehåll som möjligt. Skippa onödiga kolhydrater som socker och spannmål.
City Kattvakten finns tillänglig i Stockholm året runt! Perioder då många är bortresta (sommar, skollov, högtider) rekommenderar vi att boka i god tid. Vi har ett begränsat antal bokningar per kattvakt så alla katter får sin stund.
KONTAKTA OSS
0708 20 44 49
pia.kinde@citykattvakten.se
OBS! Skriv alltid fullständigt namn, telefonnummer, adress och period ni önskar hjälp.
Innehållet på denna webbplats är upphovsrättsskyddat